NOS NieuwsAangepast

"1000 militairen nodig voor Mali"

Voor de uitzending van Nederlandse militairen naar Mali zijn in totaal 1000 militairen nodig. Dat zei voorzitter Anne-Marie Snels van de militaire vakbond AFMP in het Radio 1 Journaal.

Snels reageerde op plannen voor deelname met 370 militairen aan de VN-missie in Mali, die gisteren zijn uitgelekt. Tegen de deelname zelf heeft de AFMP geen bezwaar.

Snels wees erop dat er voor elke uitgezonden eenheid twee eenheden in Nederland beschikbaar moeten zijn, die de uitgezonden eenheid kunnen aflossen. Dat geldt voor de commando's en opleiders, maar ook voor het ondersteunend personeel.

Rust

Op elke periode van inzet moeten twee periodes van rust volgen, zei Snels. "Je moet 24 uur per dag alert zijn, Soms ontploft er een bom naast je en het is fysiek zwaar, zeker in een land als Mali. In zo'n periode bouw je een adrenalineniveau op, dat moet je ook weer afbouwen, anders krijg je forse problemen".

Alles bij elkaar moeten er voor de operatie in Mali dan meer dan duizend militairen beschikbaar zijn. Snels gaat ervan uit dat het kabinet bij de personeelsplanning daar rekening mee houdt.

Voor de kerst?

Snels betwijfelt of de Nederlanders al voor de kerst naar Mali kunnen worden gestuurd. Ze moeten nog getraind worden, niet alleen militair. Ze moeten ook lessen krijgen in de cultuur en taal van het land. "Dan moet het opleidingstraject ongelofelijk snel starten om dat allemaal voor elkaar te krijgen."

Het kabinet neemt waarschijnlijk vandaag een besluit over de Nederlandse bijdrage aan de VN-missie in Mali. Die zal volgens bronnen uit 370 militairen bestaan: 80 commando's, 30 opleiders die agenten en militairen gaan trainen, 4 Apache-helikopters en ondersteunend personeel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl