NOS NieuwsAangepast

Duitse baby mag interseksueel zijn

Vanaf vandaag hoeft een baby die in Duitsland wordt geboren, niet meer direct te worden bestempeld als jongen of meisje. Als het kindje zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken heeft, kan een derde vakje worden aangekruist op de geboorte-aangifte.

Duitsland is het eerste Europese land dat dit wettelijk mogelijk maakt. Het is een juridische revolutie: tot nu toe bestonden er in de Duitse wet alleen mannen en vrouwen. Nu is daar "onbestemd geslacht" aan toegevoegd.

Interseksueel

Ouders van interseksuele kinderen moesten tot nu toe snel na de geboorte beslissen of ze hun kind als jongen of meisje laten registreren, terwijl dan nog niet duidelijk is hoe het kind zich lichamelijk en emotioneel zal ontwikkelen. Een verkeerde keuze kan tot grote psychische problemen leiden.

Vanaf nu kan iemand die als interseksueel geregistreerd staat, later zelf beslissen om als vrouw of als man door te gaan. Meestal wordt zo'n voorkeur tijdens de puberteit duidelijk.

Discriminatie

De juridische gevolgen zijn echter niet uitgewerkt. Zo is het onduidelijk of een interseksueel persoon wel kan trouwen, omdat het huwelijk is voorbehouden aan mannen en vrouwen. Ook een geregistreerd partnerschap kan een probleem zijn: die overeenkomst kan alleen worden gesloten tussen twee mannen of twee vrouwen.

Het aantal baby's dat wordt geboren met geslachtskenmerken die niet eenduidig mannelijk of vrouwelijk zijn, is klein. In Nederland gaat het om ongeveer 40 per jaar. Critici vragen zich af of er voor zo'n kleine groep een wetswijziging nodig was en of die niet tot discriminatie leidt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl