NOS NieuwsAangepast

Extra geld naar filmsector

Het kabinet trekt volgend jaar 20 miljoen euro extra uit voor de filmindustrie. Dat schrijft minister Bussemaker van Cultuur in een brief aan de Tweede Kamer.

Het geld komt beschikbaar vanwege de afspraken die zijn gemaakt tussen de regering en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP over de begroting. D66 had aangedrongen op extra geld voor de filmsector.

Minister Bussemaker gaat de 20 miljoen besteden aan een stimuleringsmaatregel waarbij de filmmakers financieel voordeel krijgen als het productiebudget in Nederland wordt besteed. Op die manier moet worden gestimuleerd dat films weer vaker in Nederland worden opgenomen.

Filmfonds

Veel Nederlandse producenten draaien hun films nu in andere Europese landen omdat dat financieel aantrekkelijker is. Volgens het Nederlands Filmfonds gebeurde dat de afgelopen jaren steeds vaker. Het fonds hoopt dat de nieuwe maatregel ervoor zorgt dat Nederlandse filmmakers beter kunnen concurreren met buitenlandse collega's, dat talent zich beter kan ontwikkelen en dat er ruimte komt voor innovatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl