Ministerie: ga vooral studeren in Duitsland

Dat Berlijn hot is, daar is geen twijfel over mogelijk. Goedkope hostels, bier in pullen en losgaan op underground technofeestjes. Prima voor een weekend, maar studeren bij onze oosterburen is voor Nederlandse studenten vaak een brug te ver.

Foto: reynard/Flickr/CC 2.0/by-nc-sa

En dat moet volgens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) veranderen, want Duitsland is onze belangrijkste handelspartner. Maar nog belangrijker: op dit moment zitten hier 25.000 Duitse studenten in de schoolbanken tegenover 1500 Nederlandse in Duitsland.

Vandaar: de Duitslanddesk. Die moet Nederlanders verleiden zich in te schrijven voor een studie bij onze oosterburen.

Arbeidsmarkt

Noodzakelijk, vindt Jennifer Steetskamp van de Duitslanddesk. "Op onze arbeidsmarkt is veel vraag naar mensen met kennis van Duitsland en de Duitse taal. Je vergroot simpelweg je kansen op deze arbeidsmarkt."

Waarom er zo weinig Nederlanders in Duitsland studeren? "Ze zijn bang dat ze moeite hebben met de Duitse taal", legt Steetskamp uit. "Maar dat is onterecht. Nederlanders hebben juist een enorme voorsprong op andere buitenlandse studenten. Zij begrijpen het Duits vaak al goed."

Goedkoper

Andrea Voets (24) verkoos Berlijn boven haar woonplaats Amsterdam om daar aan het conservatorium te studeren. Ze snapt er niets van dat zo weinig Nederlanders in Duitsland studeren. "Het leven is hier veel goedkoper en als Nederlander heb je het Duits zo onder de knie. Binnen no time ben je hier gewend."

Wel is er volgens haar een groot verschil tussen de culturen. "Wij zijn heel flexibel en dragen ons hart op de tong. Duitsers weten niet zo goed hoe ze daar mee om moeten gaan, maar vinden het wel schattig. Duitsers zijn helemaal niet flexibel en juist heel hiërarchisch."

En dan nog een top 10 van de desk met redenen waarom wij in Duitsland moeten gaan studeren.

Door: Youssef

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl