Militaire vakbond ACOM verzet zich tegen een verlenging van de Patriotmissie. Volgens voorzitter Jan Kleian is zo'n verlenging tegen de afspraken over werkomstandigheden voor militairen.

Zo'n 250 Nederlandse militairen zijn sinds januari in de Turkse stad Adana, waar ze het land beschermen tegen eventuele raketbeschietingen vanuit Syrië. De missie loopt tot eind dit jaar.

Werkgroep

Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over verlenging, maar wil de militairen graag langer in Turkije houden. Voorstellen daarvoor werden afgelopen week gepresenteerd in een werkgroep, waar ook Kleian in zit.

Uit de voorstellen werd volgens Kleian duidelijk dat Defensie de uitzendbescherming niet kan garanderen. Die bescherming houdt in dat militairen die bijvoorbeeld drie maanden zijn uitgezonden, daarna zes maanden thuisblijven.

Te snel uitgezonden

In het voorstel zouden enkele tientallen militairen te snel weer worden uitgezonden, zegt de vakbond. In de tussentijd wil Defensie andere militairen versneld op gaan leiden voor de missie.

Dat is voor Kleian onacceptabel. "Men komt nu in de problemen door de bezuinigingen", zegt hij. "De raketsystemen kun je eindeloos in Turkije laten staan, maar de mensen die erbij horen hebben ze onvoldoende. Die moeten nu worden opgeleid, en dat kost tijd." In die tijd blijven wat hem betreft de huidige afspraken van kracht.

Het kabinet neemt waarschijnlijk over twee weken een besluit over verlenging van de missie.

STER reclame