NOS NieuwsAangepast

Nieuwe presentatie op NOS-radio

Frederique de Jong gaat de ochtenduitzending van het NOS Radio 1 Journaal presenteren. De Jong, die eerder onder meer tien jaar voor BNR Nieuwsradio werkte, vormt vanaf 1 januari een nieuw ochtendduo met Marcel Oosten.

Het is niet de enige wijziging onder de presentatoren van het Radio 1 Journaal. Lara Rense, die de afgelopen jaren een ochtendkoppel vormde met Marcel Oosten, gaat de middageditie presenteren. Zij vervangt Tim Overdiek en Lucella Carasso. Van Overdiek was al bekend dat hij de overstap maakt naar nos.nl. Carasso heeft na acht jaar besloten te stoppen.

Het Gesprek

Plaatsvervangend NOS-hoofdredacteur Giselle van Cann licht de wijzigingen toe. "Het Radio 1 Journaal heeft zich de afgelopen jaren enorm ontwikkeld; mede door de inzet van sociale media is de deur naar de luisteraars opengezet", zegt ze. "Deze ontwikkeling willen we graag voortzetten. Ik ben blij dat door deze verschuiving en door de komst van Frederique de Jong het presentatieteam van de NOS op Radio 1 zijn dynamiek en kundigheid behoudt."

De Jong (1968) begon als schrijvend journalist voor kranten en tijdschriften. Via de lokale radio in Amsterdam kwam ze terecht bij internetzender Finance Television en AT5, waar ze financiële programma's presenteerde. Ook deed ze interviews voor de tv-zender Het Gesprek en presenteerde ze tien jaar nieuws- en achtergrondprogramma's op BNR Nieuwsradio.

Pijn

De Jong kijkt uit naar haar nieuwe baan bij de NOS. "Ik ben vereerd en verheug me op het presenteren van het best beluisterde programma van de NOS", zegt ze. "Radio is mijn grote liefde. Ik hoop dat ik mijn enthousiasme met de luisteraars kan delen."

De nieuwe middagpresentator Rense heeft veel zin in haar nieuwe baan, al heeft ze wel gemengde gevoelens. "Met pijn in mijn hart neem ik afscheid van de ochtend en van mijn maatje Marcel Oosten. Ik heb vier jaar lang genoten van dit fantastische ochtendprogramma", zegt ze. "Nu wil ik graag wat meer slaap, zo simpel is het."

Dichtbij

Lucella Carasso blijft ondanks haar vertrek bij het Radio 1 Journaal verbonden aan de NOS. Bij Met het Oog op Morgen vervangt ze per 1 januari Eva Jinek, die stopt vanwege haar drukke tv-werk voor de KRO/NCRV. Ook gaat ze werken als coach voor de radiostemmen en -redacteuren. "Het was mooi om al die jaren het nieuws op Radio 1 te kunnen brengen en grote nieuwsevenementen van dichtbij mee te maken", zegt ze. "Maar nu wil ik andere dingen gaan doen."

Met ingang van 1 januari wijzigen de uitzendtijden van het Radio 1 Journaal van maandag tot en met vrijdag. Beide uitzendingen worden een half uur korter. De ochtenduitzending, met Frederique de Jong en Marcel Oosten, is voortaan van 06.00 uur tot 09.00 uur. De middaguitzending, gepresenteerd door Lara Rense, is van 16.30 uur tot 18.00 uur. Met het Oog op Morgen blijft op zijn vertrouwde plaats tussen 23.00 uur en middernacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl