NOS Sport Autosport Aangepast

Nooit meer Grand Prix op Zandvoort

Er komt nooit meer een Grand Prix op Zandvoort. En dat is maar goed ook, want het circuit bestaat nog omdat het geen Formule 1-race meer organiseert.

Die conclusie trekt autosport-publicist Mark Koense. Hij werkte de afgelopen jaren aan een boek en een film over de historie van de Grote Prijs van Nederland.

Het document Grand Prix Zandvoort is bedoeld als eerbetoon. Koense: "Zandvoort is en was een unieke baan door de ligging in de duinen. Een vermaarde snelheidstempel, maar de gloriejaren liggen in het verleden. De Grote Prijs van Nederland groeide uit tot een traditie tijdens het gouden tijdperk van de Formule 1."

Koense dook in de archieven, kreeg toegang tot privé-collecties en voelde zich schatgraver. "Het was bloed, zweet en tranen. Maar het was ontzettend dankbaar werk. Er bleek veel meer te zijn dan we dachten. We stuitten op veel beeld dat nooit eerder is getoond."

Circuit in de duinen

De film drijft op deze beelden, maar ook op interviews met coureurs Stirling Moss, Jacky Ickx, Gijs van Lennep en Rene Arnoux. Allemaal strooien ze met lovende woorden over het circuit in de duinen.

Initiatiefnemer Mark Koense zet met de film een streep onder het verleden. "De Formule 1 groeide in de jaren tachtig onder leiding van Bernie Ecclestone explosief. Zandvoort werd te klein voor de grootse plannen die hij ontvouwde."

"Dat is maar goed ook: Zandvoort bestaat nog omdat het geen GP meer organiseert. De organisatie van een Formule 1-race kost miljoenen. Die verdien je in Nederland niet terug. Zelfs niet met tachtigduizend mensen op de tribune."

Lammers vertelt

Grand Prix Zandvoort verschijnt 65 jaar na de opening van het circuit. Jan Lammers, geboren en getogen in Zandvoort, is de 'verteller' in de film. De focus ligt op de Formule 1-races die tussen 1948 en 1985 in Nederland werden verreden.

Het tweetalige (in het Nederlands en Engels geschreven) boek telt 400 pagina's met ruim 700 veelal nooit eerder gepubliceerde foto's, zeldzaam documentatiemateriaal. Aan details geen gebrek: lezers kunnen zich zelfs onderdompelen in de chassisnummers van alle auto's en race-statistieken.

Lotus bij Beeld en Geluid

De bijbehorende film gaat donderdagmiddag in première bij het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. De officiële aftrap verzorgt Jan Lammers, in stijl: de oud-F1-coureur en Zandvoorter zal met een Lotus uit de jaren 60 de vergane glorie enkele seconden laten herleven en daarna Grand Prix Zandvoort overhandigen aan de Belgische race-legende Jacky Ickx, die de race in 1971 op zijn naam schreef.

STER reclame