NOS NieuwsAangepast

"Bouw scholen jaren 70/80 slecht"

De Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS) stelt dat vooral de scholen die in de jaren 70 en 80 zijn gebouwd kampen met achterstallig onderhoud.

De AVS reageert op een rapport naar de kwaliteit van onderwijshuisvesting dat in handen is van de NOS. Het onderzoek is gedaan in opdracht van het ministerie van Onderwijs en daaruit blijkt dat er bijna 7 miljard euro nodig is voor achterstallig onderhoud bij basisscholen en middelbare scholen.

Nauwelijks bruikbaar

AVS-voorzitter Ton Duif zegt geschrokken te zijn van het rapport, ook al is het probleem van achterstallig onderhoud al heel lang bekend. Schoolgebouwen die in de jaren 70 en 80 zijn gebouwd, kampen volgens hem met de grootste problemen. "Toen is er heel erg slecht gebouwd. Slechte ventilatie, slechte verwarming, het gebruik van veel kwetsbare materialen", somt Duif op.

Scholen van voor die tijd zijn weliswaar beter gebouwd, maar inmiddels vaak zo ouderwets dat ze voor onderwijs nauwelijks meer bruikbaar zijn. Die hebben bijvoorbeeld zulke dikke vloeren dat er geen ict-voorzieningen aangelegd kunnen worden.

Bekend feit

"Kinderen, leraren en schoolleiders werken dagelijks in vaak hele slechte omstandigheden", benadrukt Duif. "Blijkbaar vinden we het normaal, maar hier moet echt iets aan gebeuren, want het gaat ten koste van de kwaliteit van het onderwijs."

De scholen van na de jaren 70 en 80 zijn zijn beter gebouwd, maar ook die moeten vaak betere klimaat- en luchtbeheersing krijgen.

De verantwoordelijkheid voor het onderhoud van de scholen ligt vaak formeel bij de gemeenten, volgens de AVS-voorzitter. "Een bekend feit is dat gemeenten meer geld aan onderwijs binnenkrijgen van het Rijk, dan ze uitgeven." Hij roept schoolbesturen op om kritischer te zijn naar gemeenten toe.

Inhaalslag

Volgens Duif is al langer bekend dat 300 miljoen euro aan onderwijsgeld bij gemeenten blijft hangen. Maar voor een inhaalslag om scholen klaar te stomen voor modern onderwijs, is veel meer geld nodig.

Duif vindt dat de bal nu bij de Tweede Kamer en de minister ligt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl