Gestapo-baas ligt in Joods graf

Aangepast

Gestapo-baas Heinrich Müller is in de chaotische nadagen van de Tweede Wereldoorlog begraven op een Joodse begraafplaats. Wetenschappelijk onderzoek heeft dat uitgewezen, meldt de Duitse krant Bild.

Müller was als hoofd van de geheime politie in nazi-Duitsland nauw betrokken bij de Jodenvervolging. Eind april 1945 verdween hij spoorloos. Nu blijkt dat Müller kort daarna in Berlijn is omgekomen. De directeur van een Berlijns centrum voor oorlogsdocumentatie vond verscheidene documenten die dat bewijzen.

Weerzinwekkend

Het lichaam van Müller werd in augustus 1945 per toeval ontdekt in een eenvoudig graf, dicht bij het voormalige Gestapo-hoofdkwartier. Hij had zijn uniform nog aan. Ook werd in Müllers borstzakje zijn identiteitsbewijs gevonden. Het is niet duidelijk waarom het lichaam uitgerekend naar een Joodse begraafplaats is gebracht.

De grootste Joodse organisatie in Duitsland is geschrokken van de ontdekking. Directeur Graumann van de Joodse Raad noemt het weerzinwekkend dat een van de grootste nazi-misdadigers op een Joodse begraafplaats ligt.

STER Reclame