NOS NieuwsAangepast

Timmermans: sterke zaak

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken denkt dat Nederland een sterke zaak heeft bij het Zeerechttribunaal waar Nederland probeert om de opvarenden van het Greenpeace-schip vrij te krijgen. Dat zei hij woensdagavond in de Tweede Kamer.

De dertig opvarenden - onder wie twee Nederlanders - werden vorige maand opgepakt door de Russische politie bij een actie in de buurt van een booreiland van Gazprom bij Moermansk. Sindsdien zitten ze in Moermansk vast.

Toestemming

Timmermans is positief omdat het internationaal recht voorschrijft dat de enterende staat (in dit geval Rusland) de vlagvoerende staat (in dit geval Nederland) om toestemming had moeten vragen om het schip te betreden. Deze regels gelden in internationale wateren, waar het schip op dat moment voer. Rusland heeft Nederland niet om die toestemming gevraagd.

In eerste instantie werden de opvarenden door Rusland aangeklaagd voor piraterij, inmiddels is die aanklacht afgezwakt naar vandalisme. Maar, zo zei Timmermans woensdagavond in de Kamer, een officiële melding van die afzwakking heeft hij nog niet van de Russen ontvangen.

Afgezwakt

Het persbureau Interfax meldde vorige week dat de aanklacht was afgezwakt. Volgens Timmermans wordt in deze zaak veel via Russische persbureaus gecommuniceerd. "Dat nieuws klopt vaak wel", aldus Timmermans.

Het Zeerechttribunaal spreekt recht in zaken die gaan over het gebruik van de zee. Het tribunaal moet geschillen tussen landen oplossen over de interpretatie en de toepassing van het VN-zeerechtverdrag. Maandag 4 november wordt in Hamburg eerst de door Nederland aangedragen rechter gehoord.

Hoorzitting

Woensdag vindt een eerste hoorzitting plaats. Het kan daarna nog wel een maand duren voordat er een besluit valt, aldus Timmermans.

Timmermans liet verder weten dat de bemanningsleden die in Moermansk vastzitten het goed maken, maar wel heel zwaar hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl