NOS NieuwsAangepast

Ook Google en Yahoo afgetapt

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA tapt dagelijks grote hoeveelheden gebruikersgegevens af van Google en Yahoo. Dat is de nieuwste onthulling van klokkenluider Edward Snowden waar The Washington Post over schrijft.

Het project zou MUSCULAR heten. In tegenstelling tot het eerder onthulde PRISM zouden de internetbedrijven Yahoo en Google hiervan geen weet hebben gehad.

Datacenters

NSA zou de gegevens aftappen via de verbindingen tussen datacenters. Google en Yahoo hebben verspreid over de wereld verschillende datacenters die met elkaar in verbinding staan.

De inlichtingendienst zou op de kabels inprikken om ongecodeerde gegevens van miljoenen internetgebruikers te kopiëren naar NSA-servers.

De NSA heeft op deze manier bijvoorbeeld gegevens binnengehaald over wie mails verstuurt en wanneer dat gebeurde, maar ook de inhoud ervan.

Google woest

De VS wil de nieuwe onthullingen bevestigen noch toelichten. Yahoo reageerde verbaasd en zegt alles in het werk stellen om dit soort afluisterpraktijken onmogelijk te maken.

Google zegt in een reactie woest te zijn dat de regering zo ver gaat om data te onderscheppen dat zelfs privé-netwerken worden afgetapt. "We maken ons al langer zorgen over deze mogelijkheid. Daarom zijn we steeds meer data gaan coderen. Geen enkele regering heeft onze toestemming om in onze systemen rond te snuffelen", meldt een woordvoerder van Google.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl