Door het afstoten van kantoorpanden is het rijk zelf een grote veroorzaker van leegstand. Om te bezuinigen gaan tientallen overheidspanden in de verkoop.

Vastgoedondernemers maken zich daar grote zorgen over. Ze vrezen dalende prijzen in een markt die toch al onder druk staat.

Verkoop

Op dit moment staat er 8 miljoen vierkante meter aan kantoren leeg in Nederland. Dat is ongeveer 15 procent van alle kantoorruimte. Door de bezuinigingen van de overheid komt daar nog eens 1 miljoen vierkante meter bij.

Het plan is om vooral gebouwen van ministeries, belastingkantoren en Kamers van Koophandel van de hand te doen. Met de verkoop bespaart de overheid zo'n 142 miljoen euro per jaar.

Vastgoedondernemers zijn niet blij met deze ontwikkeling. Ze vinden dat de overheid hiermee de vastgoedmarkt verstoort. "De panden zijn nu al moeilijk te verhuren. Als het aanbod nog groter wordt zullen de prijzen verder dalen en de panden verloederen", zegt vastgoedhandelaar Jaap van Rhijn van Colliers.

Den Haag

In regeringsstad Den Haag verdubbelt de leegstand hierdoor van 10 naar 20 procent. Volgens Colliers kan de overheid de panden beter afbreken en de grond verkopen voor de woningbouw.

Minister Blok van Wonen en Rijksdienst is het niet met de handelaren eens. Hij vindt dat de overheid nu eenmaal moet bezuinigen. "Wij kunnen moeilijk op kosten van de belastingbetaler kantoren openhouden om de vastgoedmarkt te helpen", aldus Blok.

Volgens de minister liggen veel kantoren op mooie locaties en is verhuur of ombouw naar bewoning wel mogelijk.

STER reclame