Voor de NSA lijkt helemaal niets meer heilig. De Amerikaanse inlichtingendienst luistert zelfs de paus af. Dat meldt het Italiaanse persbureau ANSA vandaag. Waarom de Amerikanen de vertegenwoordiger van God op Aarde afluisterden, is onduidelijk.

Paus Franciscus - AFP

In december 2012 en januari 2013 luisterde de NSA in Italië 46 miljoen telefoongesprekken af, waaronder dus gesprekken in het Vaticaan. Het lijkt alsof de NSA toen al wist dat Paus Benedictus zou aftreden - de rest van de wereld wist dit pas in februari.

Al in Argentinië

Uit een onthulling van Wikileaks blijkt verder dat Paus Franciscus al in zijn tijd als kardinaal in Argentinië op speciale aandacht van de NSA kon rekenen. Franciscus zou al sinds 2005, het jaar waarin Paus Benedictus aantrad, in de gaten worden gehouden.

De paus is een van de vele bevriende wereldleiders die de Amerikanen afluisterden. Onder meer de telefoons van Angela Merkel en Dilma Rousseff, de president van Brazilië, werden afgetapt. Na de onthullingen kondigden de landen aan een VN-resolutie tegen afluisterpraktijken in te dienen.

Door Roy

STER reclame