Vleesleverancier VION in Boxtel heeft geen varkensvlees met het Beter Leven-kenmerk vermengd met gewoon vlees.

Dat concludeert oud-minister Hans Alders die beschuldigingen daarover in het VARA-programma Zembla onderzocht.

Vermengen

In de tv-uitzending van 5 september beweerden twee werknemers die anoniem wilden blijven, dat leidinggevenden bij VION opdracht gaven om honderden tot duizenden kilo's gewoon vlees te vermengen met vlees dat het Beter Leven-kenmerk van de Dierenbescherming draagt.

Naar aanleiding van de uitzending vroeg de Dierenbescherming, dat eigenaar is van het keurmerk, Alders een onderzoek in te stellen. Volgens hem is uit niets gebleken dat er wordt gerommeld met het vlees. "De beschuldigingen zetten het Beter Leven-kenmerk in een kwaad daglicht. Op basis van ons onderzoek is daartoe geen enkele reden."

Bevestiging

VION ziet het onderzoek als een bevestiging van het bedrijf zelf al wist. "We zijn er er vanzelfsprekend heel blij mee en gaan nu verder met uitbouwen en ontwikkelen van vlees met hoger dierenwelzijn".

De bronnen van Zembla zeggen in een reactie dat er sinds de uitzending inderdaad volgens de regels wordt gewerkt. Maar daarvoor werd er wel degelijk gesjoemeld. VION zegt dat dat niet klopt: "We hebben altijd dezelfde werkwijze gehad."

STER reclame