NOS NieuwsAangepast

"Schoolontbijt is wel verantwoord"

Het Nationaal Schoolontbijt dat 400.000 kinderen volgende week krijgen, is gevarieerd en gebalanceerd. Dat zegt het Voorlichtingsbureau Brood, dat het ontbijt organiseert. Het bureau reageert daarmee op kritiek van consumentenorganisatie Foodwatch, die zegt dat het ontbijt te zoet, te zout en te vet is.

Volgens Foodwatch is het schoolontbijt gekaapt door de voedselindustrie. Door gratis producten te leveren "dringen de fabrikanten de scholen binnen, waar ze jonge kinderen bestoken met slimme marketingtechnieken".

Foodwatch vindt het goed dat kinderen worden aangespoord om elke ochtend te ontbijten, maar zegt dat het schoolontbijt niet gezond is. Zo staan er geen groenten en vers fruit op tafel, terwijl veel kinderen juist daar te weinig van binnenkrijgen.

Geen sponsoring

Het Voorlichtingsbureau Brood erkent dat de producten door fabrikanten ter beschikking worden gesteld, maar spreekt tegen dat er sprake is van sponsoring. De organisatie bepaalt zelf welke producten er worden gebruikt en wijst geregeld aanbiedingen van fabrikanten af, zei woordvoerder Frank Janssen in het NOS Radio 1 Journaal.

Het ontbijt is volgens Janssen samengesteld in overleg met het Voedingscentrum. Hij zegt dat er bijvoorbeeld niet twee chocoladeproducten op tafel komen. Ook wordt er met de kinderen niet over de producten gecommuniceerd. Hoewel er merknamen op de producten staan, is er volgens het Voorlichtingsbureau Brood geen sprake van marketing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl