Moerland weg bij Rabo om Libor

Aangepast op

Bestuursvoorzitter Piet Moerland vertrekt per direct voortijdig bij Rabobank vanwege het Libor-schandaal. Hij zou volgend jaar met pensioen gaan, maar vertrekt nu eerder.

In een videoboodschap zegt Moerland dat hij het besluit weloverwogen heeft genomen, "maar met pijn in het hart, na dertig jaar in de toporganen van de Rabobank te hebben gefunctioneerd". Zijn aftreden is "een kwestie van principe".

Moerland zegt "het volste begrip" te hebben voor de maatschappelijke verontwaardiging over de uitkomsten van de onderzoeken en deze te delen. "Namens de bank en namens het bestuur wil ik een kristalhelder signaal afgeven: een oprechte spijtbetuiging en een scherpe afkeuring over de ongepaste gedragingen.

Marinus Minderhout, nu commissaris bij de bank, is de tijdelijke opvolger van Moerland.

Megaboete

Vandaag werd ook bekend hoe hoog de boete is die Rabobank moet betalen in het renteschandaal: 774 miljoen euro. Samen met andere internationale banken wordt Rabobank verdacht van manipulatie van het Libor-rentetarief, dat wordt gebruikt om de rente voor onder meer leningen te bepalen.

Sipko Schat was destijds verantwoordelijk voor de handelaren die over de Libor-rente gingen. Hij blijft naar verluidt wel in functie.

Verantwoordelijkheid

De Nederlandse Vereniging van Banken prijst de beslissing van Moerland om op te stappen. "Banken in Nederland willen aanspreekbaar zijn en daar hoort bij: verantwoordelijkheid nemen als dingen mis gaan", zegt voorzitter Chris Buijink.

"Hij demonstreert daarmee zijn afkeer van het type gedrag en cultuur dat tot de Libor-zaak heeft geleid. Ik heb daar groot respect voor."