NOS NieuwsAangepast

"Veel bewijs moord Kennedy weg"

door verslaggever Jeroen Wielaert

De moord op de Amerikaanse president John F. Kennedy had kunnen worden voorkomen. De CIA en de FBI wisten van de dreiging en hebben daarom na de aanslag het onderzoek naar de moord gesaboteerd.

Dat is de strekking van 'Anatomie van een Aanslag', een vuistdik boek van de Amerikaanse onderzoeksjournalist Philip Shenon dat vandaag wereldwijd verschijnt.

Warren-commissie

De moord op Kennedy op 22 november 1963 schokte de wereld. Aan de uitkomsten van het onderzoek ernaar door de Warren-commissie is altijd getwijfeld. Schutter Lee Harvey Oswald zou een eenling zijn geweest die dodelijk opereerde vanaf de zesde verdieping van het Texas Schoolboek Depository aan Daley Plaza in Dallas, Texas.

Voormalige juristen van de Warren-commissie hebben zelf Philip Shenon benaderd om hun hart te luchten. Shenon deed eerder grondig onderzoek naar de toedracht van de aanslagen van 11 september 2001. De juristen, inmiddels allemaal op leeftijd, wilden hem vertellen over de informatie die hen in de jaren 60 is onthouden, vooral door de CIA en de FBI.

Aangemoedigd

Kern van 'Anatomie van een Aanslag' is een bezoek dat Oswald bracht aan Mexico City, zeven weken voor de moord. In de ambassade van Cuba zou hij gezegd hebben dat hij Kennedy wilde vermoorden. Ook was hij aanwezig op een feest vol sympathisanten van de Cubaanse dictator Fidel Castro. Oswald moet daar zijn aangemoedigd tot zijn daad. De CIA was er dichtbij, maar handelde niet.

Shenon memoreert dat er een rapport was van de FBI, ondertekend door de toenmalige topman Hoover, dat ná de moord door een toilet is gespoeld voordat het onder ogen kon komen van de Warren-commissie.

In samenzweringstheorieën werd later beweerd dat de inlichtingendiensten Oswald doelbewust hebben laten begaan. Shenon spreekt dat tegen. "Hoe het precies zit, is moeilijk te verklaren, omdat er zoveel bewijsmateriaal is verdwenen. Ze moesten hun eigen huid redden. Ze wilden het schandaal voorkomen dat ze niets gedaan hadden met hun kennis."

Merkwaardige rol

In de zoektocht naar de waarheid over de moord op Kennedy speelde broer Robert, de toenmalige minister van justitie, een merkwaardige rol. In het openbaar bevestigde hij de conclusies van Warren over Oswald, maar hij bleef aan familie en vrienden vertellen dat hij overtuigd was van een samenzwering.

In zijn positie was Robert Kennedy bijzonder goed op de hoogte van de CIA-plannen om Fidel Castro uit de weg te ruimen. Het kwam niet goed uit om dat uitvoerig uit de doeken te doen aan de commissie.

Shenon: "De FBI houdt nog tot 2017 bepaalde gegevens geheim. Het is blijkbaar al die tijd een probleem geweest voor bepaalde mensen die voor de CIA in het buitenland werkten. Bepaalde mensen in Mexico waren ook bang. Die wilden niet betrokken worden bij het onderzoek naar de moord op Kennedy. De CIA en de FBI wilden toen niet tot de bodem gaan. Het boek maakt dat duidelijk. Misschien is dat iets voor de autoriteiten van nu."

A Cruel and Shocking Act - The Secret History of the Kennedy Assassination - Philip Shenon, uitgeverij Henry Holt. ISBN 9789045023519

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl