NOS NieuwsAangepast

Tunnel onder Bosporus open

De eerste tunnel die Europa en Azië verbindt wordt vandaag officieel geopend. Onder de Bosporus door in het Turkse Istanbul loopt de Marmaraytunnel, waar vanaf vandaag treinen doorrijden. Volgens premier Erdogan is de tunnel niet alleen van lokaal belang, het is zelfs een verbinding tussen Londen en Peking.

De tunnel is een huzarenstukje. Hij ligt op bijna 60 meter diepte en is 1,4 kilometer lang. Het grootste risico zijn aardbevingen, want de tunnel ligt langs een geografische breuklijn. Maar volgens de minister van transport Binali Yildrim kan de tunnel aardbevingen met een kracht van 9 op de schaal van Richter aan. "De tunnel is de veiligste plek in Istanbul", zei Yildrim in de Turkse krant Hurriyet Daily.

Nederzetting

Eigenlijk had de tunnel al in 2009 klaar moeten zijn, maar archeologische vondsten vertraagden het project fors. Zo werd onder andere een nederzetting gevonden die bewijst dat Istanbul niet 6500 maar ruim 8000 jaar oud is. Ook werden er resten van een historische haven en dertig Byzantijnse schepen gevonden.

De tunnel is een belangrijk onderdeel in de spoorverbinding tussen het Aziatische en Europese deel van Istanbul. Dat traject moet uiteindelijk 63 kilometer lang worden. De reis tussen het meest oostelijke en het westelijk station van Istanbul kan dan in ongeveer een uur en drie kwartier afgelegd worden. Dat is de helft van de tijd die nu nodig is.

Symbolische dag

De opening vandaag is op een symbolische dag, namelijk de 90e verjaardag van de Turkse republiek. Onder meer de Japanse premier Shinzo Abe is erbij aanwezig, want de Bank of Japan heeft de tunnel voor een groot deel gefinancierd.

Aan de tunnel voor auto's wordt nog gewerkt, die moet in 2015 klaar zijn. Rond die tijd zal ook de derde brug over de Bosporus klaar zijn, wat de verkeersdrukte in Istanbul flink moet verminderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl