NOS NieuwsAangepast

AKO-prijs voor Joke van Leeuwen

De AKO-Literatuurprijs is toegekend Joke van Leeuwen voor haar roman 'Feest van het begin'. Het boek stelt volgens de jury universele vragen over waarheid en schoonheid. Het boek gaat over de Franse Revolutie en over de voortdurende zoektocht naar een beter bestaan.

De voorzitter van de jury was dit jaar Patrick Janssens, de voormalige burgemeester van Antwerpen. Hij reikte de prijs uit in museum Beelden aan Zee in Den Haag.

Hele taalgebied

In haar dankwoord vroeg Van Leeuwen de pers op te houden met de verdeling tussen Vlamingen en Nederlanders bij de genomineerden. "Ik bestrijk het hele taalgebied", zei de schrijfster. Van Leeuwen is geboren in Nederland en ze woont in Antwerpen, waar ze naar eigen zeggen volwassen werd.

Aan de prijs is bedrag van 50.000 euro verbonden. Ik kan het geld goed gebruiken, zei Van Leeuwen op de vraag van Twan Huys in Nieuwsuur wat ze met dat bedrag gaat doen.

Ook kinderboeken

Vorig jaar werd Joke van Leeuwen onderscheiden met de Constantijn Huygensprijs voor haar hele oeuvre.

Ze werd ook bekroond met Gouden en Zilveren Griffels voor haar kinderboeken. Ze wil het schrijven voor kinderen en volwassenen blijven combineren.

Genomineerden

De vijf andere genomineerde boeken waren 'De Boerenoorlog' van Martin Bossenbroek, 'De Vergelding' van Jan Brokken, 'La Superba' van Ilja Leonard Pfeiffer, 'Hoe ik een beroemde Nederlander werd' van Wouter Godijn en 'De dode arm' van Allard Schröder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl