De storm van gisteren heeft aan twee personen het leven gekost. In Amsterdam kwam een vrouw om nadat ze was getroffen door een omvallende boom.

Een man uit Veenendaal werd tijdens het fietsen geraakt door een afgebroken tak. Hij is later op de avond in een ziekenhuis in Utrecht overleden.

Bij incidenten op andere plaatsen in het land raakten zeker 25 mensen gewond.

Uitrukken brandweer

Het weer heeft de brandweer handenvol werk bezorgd. Ruim 9200 keer moest de brandweer uitrukken voor stormschade en wateroverlast.

Volgens de website alarmeringen.nl hadden de hulpdiensten in Gelderland het meeste werk aan de gevolgen van de storm. Er kwamen ruim 1500 meldingen binnen.

Gaslekken

Veel schade werd veroorzaakt door omvallende bomen en weggeblazen daken. Opvallend was het aantal gaslekken. Die werden veroorzaakt doordat de wortels van omwaaiende bomen de gasleidingen kapot trokken.

In het Drentse Zuidlaren veroorzaakte dat een huizenhoge steekvlam. Zeker 25 bewoners van een appartementencomplex voor ouderen zitten daardoor nog zeker tot middernacht zonder gas.

Schademeldingen

Volgens verzekeraar Interpolis is er ook veel schade bij boeren en tuinders. De verzekeraar zet extra mensen in, zodat alle schademeldingen verwerkt kunnen worden.

Aan het begin van de avond had Interpolis meer dan 3500 meldingen binnen. Hoe hoog de totale schade is, kon een woordvoerder nog niet zeggen.

Het Verbond van Verzekeraars verwacht dat vandaag de eerste cijfers bekend worden. De verzekeraars gaan ervan uit dat de schade tientallen miljoenen bedraagt.

Treinverkeer

De NS en ProRail werken hard aan het herstel van bovenleidingen en het weghalen van bomen op het spoor. Vanwege de storm werd onder meer het treinverkeer rond Amsterdam en ten noorden van Zwolle stilgelegd.

Op meer dan 25 trajecten lagen bomen, takken en hekken op de rails. De helft van de treinen kon daardoor niet rijden. De NS hoopt dat de dienstregeling in de loop van de ochtend weer normaal is.

Orkaankracht

De storm was de zwaarste sinds 1990. Op Vlieland was het een uur lang gemiddeld windkracht 11. En 20 minuten windkracht 12, dat is orkaankracht.

De zwaarste windstoot werd gemeten in Lauwersoog. Die kwam uit op 152 kilometer per uur.

STER reclame