Bonfire, het dressuurpaard waarmee Anky van Grunsven in 2000 olympisch goud veroverde, is maandag gestorven. Het paard was dertig jaar oud.

Van Grunsven won met haar bruine ruin (Oldenburger) negen Nederlands titels. Daarnaast veroverden ze meerdere keren goud en zilver op EK's en WK's. Vijfmaal werd de wereldbeker in de prijzenkast bijgezet.

Op de Olympische Spelen van 1992 werd de combinatie vierde om vier jaar later in Atlanta de één na hoogste trede van het olympische podium te beklimmen. In het Australische Sydney bekroonden en beëindigden de Brabantse amazone en Bonfire in 2000 hun succesvolle samenwerking met de olympische titel.

Afscheid in 2002

In 2002 nam Bonfire tijdens Indoor Brabant officieel afscheid van het Nederlandse publiek. Een geëmotioneerde Van Grunsven zei toen: "Ik geloof dat ik het grootste geluk van de wereld heb mogen meemaken om een paard als Bonfire te hebben. Die voor mij door het vuur is gegaan, tien jaar lang het beste heeft gedaan wat hij kon."

Bijnierziekte

Van Grunsven moest maandag de beslissing nemen om Bonfire te laten inslapen, omdat er complicaties in de gezondheidstoestand van het paard waren opgetreden. Bonfire had al geruime tijd een bijnierziekte. "Een paar weken geleden kreeg hij een ontsteking in allevier de hoeven", aldus Sjef Janssen, dressuurcoach en echtgenoot van Van Grunsven. "Hij kon heel moeilijk staan en bewegen. Toch kregen we dat weer redelijk onder controle, maar de laatste 48 uur verslechterde de situatie plotseling."

Bonfire en Van Grunsven hadden een speciale band. Nog altijd kreeg de karaktervolle ruin veel aandacht. Janssen: "Als je de stal binnenliep had Bonfire de eerste stal. Dan moest hij altijd even aandacht van de baas. En dat kreeg hij."

De olympische titel van Sydney wordt gezien als het hoogtepunt in de carrière van Bonfire. Toch was die proef niet de beste van het duo. Janssen: "Op het WK in Rome heeft hij drie vlekkeloze proeven achter elkaar gereden en toch net niet gewonnen. Maar hij had zo goed gelopen, dat was onvoorstelbaar."

STER reclame