NOS NieuwsAangepast

Code rood vanwege windstoten

Het KNMI heeft vanwege de storm code rood afgegeven voor het midden, westen en noorden van het land. Dat is een officieel weeralarm en het betekent dat er 'maatschappijontwrichtende omstandigheden' worden verwacht.

In de loop van de ochtend zijn er zeer zware windstoten, in het noordwestelijk kustgebied met snelheden tot 130 kilometer per uur. In de rest van het gebied waar code rood geldt, worden windstoten verwacht van 100 tot 120 kilometer per uur. Het extreme weer houdt tot zeker het begin van de middag aan.

Chaos

NOS-weerman Marco Verhoef zegt dat code rood een verkeerschaos betekent en dat bomen kunnen omvallen. "Het kan link zijn op de weg, ook omdat vrachtwagens kunnen overhellen", zegt Verhoef. "Ik zou in elk geval fietsers afraden om op pad te gaan bij code rood."

"Code rood komt niet vaak voor, het is geen dagelijkse kost", zegt Verhoef. Vorig jaar is slechts een keer dit weeralarm gegeven, in 2011 helemaal niet en in 2010 vier keer.

Gevaarlijk weer

Code rood geldt dus voor het midden, westen en noorden. In de rest van het land geldt code geel; dat betekent gevaarlijk weer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl