Het was een vreemd eredivisieweekend. Bijna alle ploegen maken nog kans op de titel, geen enkele club uit de topzeven wist te winnen en het regende elleboogstoten. En als klap op de vuurpijl besloot de steraankoop van titelfavoriet PSV, Adam Maher, ook nog eens te gaan muiten via Twitter. "Een hele domme actie", aldus Ron Jans aan tafel bij NOS Studio Voetbal.

De club van Maher kon zondag de eerste plek in de eredivisie overnemen van FC Twente. Er was dus reden voor de in de zomer overgekomen Maher om ontevreden te zijn over zijn plek op de bank. Maar die frustratie ten spijt, "dit stuur je niet door over een ploeggenoot", aldus Jans.

De trainer van PEC Zwolle doelde op een bericht dat Maher eerder op zondag doorstuurde via Twitter. Het was een bericht waarin een PSV-fan Ola Toivonen 'een eikel' noemde.

Jans gaf aan dat zijn ploeg aan het begin van het seizoen een presentatie had over sociale media. "We leerden daar: wat wèl en wat nìet te doen met Twitter? En dit moet je gewoon niet doen."

Voetbalkwaliteiten

Aan de NOS Studio Voetbal-tafel, waar naast Ron Jans ook Jan Mulder, Arno Vermeulen en Pierre van Hooijdonk te gast waren, ging het gesprek niet alleen over de tweet, maar natuurlijk ook over de voetbalkwaliteiten van Maher.

"We zijn gewend aan de Maher van AZ", zei Van Hooijdonk. "Daar haalde hij een hoog niveau." Volgens de voormalige spits van Feyenoord hebben goede spelers over het algemeen niet veel tijd nodig om zich aan te passen aan een nieuwe club. Wat dat betreft valt Maher hem tegen. "Ik had niet verwacht dat hij zo lang nodig had."

Jans was het deels met Van Hooijdonk eens. "Maher heeft inderdaad nog niet laten zien wat hij kan, maar we zijn te ongeduldig met z'n allen. Het is pas oktober."

Arno Vermeulen bleek milder. "Ik geef Maher wel gelijk. Het is altijd gedoe met Toivonen. Maher is gehaald als man voor de toekomst en toch kies je als coach voor de korte termijn door Toivonen op te stellen. Daar kun je inderdaad vraagtekens bij zetten."

STER reclame