Ahmet Akgundüz, rector van de Islamitische Universiteit in Rotterdam, weigert excuses te maken voor omstreden uitspraken over Turkse demonstranten die zich keerden tegen het beleid van premier Erdogan.

Die demonstranten zouden volgens de de rector goddeloos zijn en "aanhangers van Assad die moslims doden".

Minister Asscher van Sociale Zaken eist dat de Turkse rector dat terugneemt, maar tegenover de NOS zegt de rector dat hij dat niet van plan is. Niet eerder liet Akgündüz zich uit over de kwestie, alleen de universiteit reageerde schriftelijk.

Nooit gemengd

Akgündüz beweert dat hij foutief is geciteerd en dat hij om die reden geen excuses kan maken. "Sinds wanneer is het zeggen tegen een atheïst dat hij een atheïst is een belediging? Ik heb het niet gezegd om hen te beledigen, het was een constatering."

Akgündüz zegt dat hij een "eervolle Turkse burger" is die geïnteresseerd is in de ontwikkelingen in zijn land. "Net zoals ik ook betrokken ben bij de ontwikkelingen in Nederland. Maar als rector heb ik mij nooit gemengd in de politiek."

Rug

Ook beroept Akgündüz zich op zijn academische vrijheid. Maar de PvdA heeft daar geen boodschap aan. Keklik Yücel, woordvoerder namens de PvdA-fractie, zegt dat de reactie van de rector haar niet geruststelt, integendeel zelfs.

"We moeten voorkomen dat aan de universiteit in Rotterdam imams worden opgeleid die met hun rug naar de Nederlandse samenleving staan", aldus Yücel.

Haatmails

Het kabinet onderzoekt daarom of de accreditatie, de bevoegdheid om imams op te leiden, van de Islamitische Universiteit moet worden ingetrokken. Daarover is minister Asscher (PvdA) van Sociale Zaken in gesprek met zijn collega Bussemaker (PvdA) van Onderwijs.

Naar aanleiding van de ophef rond de rector heeft de islamitische universiteit veel haatmails ontvangen. Het college van bestuur maakt zich zorgen om de veiligheid van de rector en heeft aangifte bij de politie gedaan.

STER reclame