NOS SchaatsenAangepast

Emotionele Oenema: nu schoon

Thijsje Oenema verscheen na haar tiende tijd op de 1.000 meter zeer emotioneel voor de camera van de NOS. De rijdster van Team Liga vertelde over de zware weken die ze doormaakte.

"Vijf weken geleden heb ik een moedervlek laten weghalen op mijn pols en vier weken geleden hoorde ik dat het een kwaadaardig iets was. Dan schrik je heel erg", vertelde de 25-jarige Friezin.

"Gelukkig kreeg ik van de dermatoloog te horen dat het gezwel wel dun was en daardoor goed te behandelen. Twee weken geleden kreeg ik het mooiste nieuws dat ik ooit heb gehad: dat het helemaal goed was en dat ik nu schoon ben."

Twaalf hechtingen

Het was ook de reden dat Oenema de afgelopen weken met een brace om haar onderarm reed. "Omdat alle huid moest worden weggehaald, had ik twaalf hechtingen op mijn pols en die wond mocht absoluut niet opengaan. Dus ik moest met een brace rijden. Dan gaat het in de trainingen allemaal wat minder."

Oenema vertelde aan niemand wat er aan de hand was, ook niet aan haar teamgenoten. "Ik heb geprobeerd toch zo goed mogelijk te rijden en heb het daarom ook aan niemand verteld. Vanochtend wisten mijn ploeggenoten het pas."

Agressieve vorm van huidkanker

"Het is best heftig om te horen dat je iets in je lichaam hebt dat gewoon fout is. Je denkt dat je gezond bent, je sport, je eet hartstikke gezond en toch krijg je te horen dat je een zeer agressieve vorm van huidkanker hebt."

"Ik vind het ook heel moeilijk om te vertellen en ik heb de afgelopen weken ook andere dingen gezegd. Ik ben een oprecht meisje en vond het verschrikkelijk lastig om niet de waarheid te kunnen vertellen. Maar dat kon gewoon niet, anders had ik hier helemaal niet hard kunnen schaatsen."

Oenema is daarom ook opgelucht dat ze wel een wereldbekerticket greep op de 500 meter, haar favoriete afstand. Op de 1.000 meter ging het mis. "Vier weken geleden dacht ik dat ik dit seizoen niet meer in actie zou komen. Het is daarom heel fijn dat ik op de 500 meter nog derde ben geworden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl