Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) ontkent te hebben aangedrongen op wijzigingen van Zwarte Piet. In een persbericht zegt de organisatie dat het Sinterklaasfeest juist thuishoort op de Nederlandse erfgoedlijst die het VIE beheert.

"Bij het VIE proeven we de gedachte dat mensen er alles aan willen doen om het Sinterklaasfeest te behouden en het zo een welverdiende plaats te geven op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Onze steun hebben ze."

EenVandaag meldde gisteren dat het VIE in mei een aanvraag van het Sint Nicolaasgenootschap (SNG) afwees. Het Sint Nicolaasgenootschap zou toen zijn opgeroepen iets te doen aan het "het Zwarte-Pietenprobleem". Het SNG zag dat niet als zijn taak.

Gevoelig

Het VIE noemt die berichtgeving onjuist. "Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur was heel blij met deze voordracht, maar had de kanttekening dat het SNG niet moest onderschatten dat een voordracht voor de inventaris de discussie over Zwarte Piet mogelijk zou kunnen aanwakkeren."

VIE-directeur Ineke Strouken zegt nooit te hebben aangedrongen op wijzigingen. "We hebben het SNG alleen gevraagd hoe zij met de discussie over Zwarte Piet omgingen", legt ze uit. "Onze inschatting was dat de zaak gevoelig ligt en we wilden toen - een half jaar geleden - voorkomen dat het Sinterklaasfeest in een politieke wervelwind zou belanden. Helaas is dat nu wel gebeurd."

STER reclame