NOS NieuwsAangepast

Saudisch vrouwenprotest van start

In Saudi-Arabië trotseren vrouwen vandaag het verbod om zelf auto te rijden. Een aantal vrouwen zette filmpjes op internet waarop ze achter het stuur zaten. Een ander liet weten dat ze met de auto naar de supermarkt was gereden om boodschappen te doen.

Vandaag is uitgeroepen tot dag van nationaal protest tegen het autorijverbod. De autoriteiten hebben gewaarschuwd dat deelneemsters aan de actie gestraft worden.

Vrouwen mogen in het conservatieve Arabische koninkrijk niet zelf een auto besturen. Officieel bestaat er geen verbod, maar invloedrijke geestelijken zien erop toe dat iedereen zich aan de regels houdt. Er worden ook geen rijbewijzen aan vrouwen verstrekt.

Video's

Tegenstanders willen dat Saudische vrouwen vandaag massaal achter het stuur kruipen om tegen deze vorm van ongelijkheid te protesteren. De actievoerders betwijfelen of de autoriteiten echt gaan ingrijpen.

Vrouwen plaatsen geregeld video's op internet waarop te zien is dat zij een auto besturen. Hier wordt niet tegen opgetreden.

Eerder deze week hebben conservatieve geestelijken de campagne om het rijverbod op te heffen een samenzwering en een bedreiging voor het land genoemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl