NOS NieuwsAangepast

Rijkswaterstaat klaar voor de winter

Het weer is bijna zomers te noemen, maar toch gingen de eerste strooiwagens de weg op. Rijkswaterstaat testte de afgelopen weken alle sneeuwploegen en strooiwagens.

Zo zijn onder meer de routes verkend. Het schema van vorig jaar kan voor een groot deel worden overgenomen, al zijn er altijd plekken waar de weg is verlegd.

Dat kan onder andere gevolgen hebben voor provincies en gemeenten, omdat Rijkswaterstaat soms ook andere wegen dan alleen de snelwegen meepakt als dat goed in de route past. Door veranderingen in het wegennet kan dat anders worden.

Strooizout

In totaal ligt er 200.000 ton strooizout klaar om uitgereden te worden. 350 sneeuwploegen en 500 strooiwagens kunnen de weg op.

1200 man zijn dan in touw om de wegen berijdbaar te houden. Dat zijn niet alleen de chauffeurs op de wagens, maar ook personeel als planners, laders en lossers.

De 200.000 ton zout is volgens Rijkswaterstaat genoeg voor een stevige winter. "Bij een gemiddelde winter gebruiken we de helft." Het zout kan eenvoudig bewaard worden om volgend jaar alsnog te worden uitgereden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl