NOS NieuwsAangepast

Chinese journalist bekent schuld

De Chinese journalist Chen Yongzhou heeft op de staatstelevisie gezegd dat hij opzettelijk belastende artikelen heeft geschreven over Zoomlion, een bedrijf dat machines voor de bouw maakt.

Chen had in de krant Nieuwe Expres geschreven dat Zoomlion knoeide met de cijfers. Winstcijfers zouden kunstmatig hoog gehouden worden om financiële problemen te verdoezelen.

Schade

Op 18 oktober werd Chen opgepakt op beschuldiging van het schaden van de bedrijfsreputatie van Zoomlion. Het bedrijf, dat gedeeltelijk in handen is van de Chinese overheid, zegt ook financiële schade te hebben geleden.

De krant in Guangzhou, een van de weinige in China die aan onderzoeksjournalistiek doen, begon daarop een actie om de journalist vrij te krijgen. Twee keer werd de hele voorpagina gebruikt voor een oproep aan de autoriteiten. Het komt niet vaak voor in China dat media zich met politieke situaties bemoeien.

Spijt

Chen verscheen vandaag op de televisie om te zeggen dat hij betaald werd om kritische artikelen te schrijven en dat hij daar veel spijt van heeft. Wie de opdrachtgever geweest zou zijn, werd niet duidelijk.

"Als ik ooit nog journalist mag worden, zal ik mij altijd aan de regels houden", verklaarde hij.

De laatste tijd zijn er meer tv-bekentenissen geweest in prominente zaken. Niet zelden worden zulke bekentenissen afgelegd onder grote druk van politie en justitie.

In de Mao-tijd kwam het geregeld voor dat partijfunctionarissen werden gedwongen een 'zelfkritiek' te schrijven als ze in de fout waren gegaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl