NOS NieuwsAangepast

Hoofd Joego-tribunaal in opspraak

De Amerikaanse president van het Joegoslavië-tribunaal is zijn boekje te buiten gegaan door zich te bemoeien met de benoeming van de hoofdaanklager.

Dat meldt het onderzoeksprogramma Argos, op basis van vertrouwelijke Amerikaanse diplomatieke berichten. Die zouden afkomstig zijn van de klokkenluiderssite WikiLeaks.

Volgens Argos heeft president Theodor Meron van het Haagse tribunaal op 16 juli 2003 bij de Amerikaanse ambassadeur geklaagd over Carla del Ponte, de hoofdaanklaagster van de VN-organisatie.

Scheiding

Meron zou er bij die gelegenheid op aangedrongen hebben het dienstverband van Del Ponte niet te verlengen, omdat hij het niet eens was met haar beleid. Volgens juristen had Meron zich daar niet mee moeten bemoeien, omdat dat in strijd is met de strikte scheiding tussen rechterlijke macht en de openbaar aanklager.

Meron, vroeger werkzaam bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, kwam al eerder in opspraak. Rechters bij het VN-hof zeggen dat hij bij enkele belangrijke zaken is ingefluisterd door Washington en Israël.

Dat zou verklaren waarom twee veroordeelde hoofdrolspelers uit de oorlog in Joegoslavië in hoger beroep plotseling werden vrijgesproken.

Generaal Gotovina

Het zou gaan om de Kroatische generaal Gotovina en de Joegoslavische legerchef Perisic. Zij hadden respectievelijk 24 en 27 jaar cel gekregen, maar nadat de criteria voor die veroordeling waren bijgesteld, werden die straffen in hoger beroep teruggedraaid.

De onderzoekers vermoeden dat de VS en Israël bang waren voor precedentwerking voor hun eigen militaire leiders, als Gotovina en Perisic veroordeeld werden voor oorlogsmisdaden die hun ondergeschikten hadden begaan.

Meron was vroeger werkzaam als Israëlisch diplomaat voordat hij zich in 1977 in de VS vestigde.

De president van het Joegoslavië-tribunaal wil niet reageren op het onderzoek van Argos.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl