NOS NieuwsAangepast

273 miljoen aan toeslagen weg

In de periode van 2005 tot en met juni 2013 is 273 miljoen euro aan onterecht uitbetaalde toeslagen verdwenen. Dat blijkt uit cijfers die de Belastingdienst heeft vrijgegeven na een wob-verzoek door RTL Nieuws.

Wie een toeslag aanvraagt krijgt meteen een voorlopige uitkering. Het te veel ontvangen bedrag moet later worden terugbetaald. Het gaat om huurtoeslag, zorgtoeslag, kindgebondenbudget en kinderopvangtoeslag.

Oninbaar

In totaal staat er 1,27 miljard euro aan te veel betaalde toeslagen nog uit. Het grootste deel daarvan betreft mensen die recent een aanslag hebben gekregen of waar al een betalingsregeling mee is getroffen.

In de afgelopen jaren werd in totaal 79 miljard euro aan toeslagen uitgekeerd. De 273 miljoen euro die als oninbaar wordt beschouwd, is ongeveer 0,4 procent van het totale uitgekeerde bedrag.

Frauderen

In het voorjaar bleek dat er veel gefraudeerd werd met de toeslagen. Vooral uit Bulgarije kwamen mensen naar Nederland om een toeslag aan te vragen en daarna met de voorlopige uitkering naar hun land terug te keren.

De Belastingdienst laat weten dat de 95 miljoen euro die met de Bulgarenfraude gemoeid losstaat van de 273 miljoen euro aan oninbaar geld. Justitie voert nog procedures voert om het geld terug te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl