Melden bijwerkingen wordt simpeler
Huisartsen krijgen een nieuw systeem dat het makkelijker maakt ernstige bijwerkingen van medicijnen te melden. Nu doen nog maar weinig artsen melding bij Lareb, het instituut dat die meldingen bijhoudt. Dat is zorgelijk, omdat door het delen van die informatie slachtoffers kunnen worden voorkomen, zegt patiëntenorganisatie NPCF.
Het belang van meldingen door artsen werd opnieuw duidelijk in de affaire rondom de Diane-35 pil. Gisteravond berichtte Zembla dat dodelijke slachtoffers van die pil pas aan het licht kwamen na de media-aandacht afgelopen jaar, terwijl de pil al 25 jaar op de markt was. En vrijwel alle meldingen kwamen van nabestaanden, niet van professionals, staat vandaag in een publicatie in het vakblad Medisch Contact.
Melding
In het nieuwe systeem krijgen artsen automatisch een melding als ze een medicijn voorschrijven waar ernstige bijwerkingen bij kunnen komen. Ze kunnen dan meteen vanuit hun eigen systeem een melding doen bij Lareb.
In 2007 werden zorgverleners wettelijk verplicht ernstige bijwerkingen te melden bij Lareb. Maar sindsdien is het aantal meldingen door zorgverleners niet substantieel toegenomen. De NPCF noemt dat zorgelijk voor de patiëntveiligheid en vindt dat er nu snel iets moet gebeuren.
Omgekeerde driehoek
Om het belang van melden te benadrukken, wordt er dit najaar een nieuw Europees symbool geïntroduceerd op bijsluiters van medicijnen die ernstige bijwerkingen kunnen hebben. Het gaat om een omgekeerde driehoek, die moet artsen, apothekers en gebruikers herinneren aan het meldingsbelang.
Lareb werkt daarnaast aan een plan om het bewustzijn bij ziekenhuizen en artsen te vergroten, door onder meer in de opleidingen al aandacht te geven aan het onderwerp. Ook gaan ze gebruikers van al bestaande medicijnen intensiever volgen. Tot nu toe gebeurde dat alleen bij nieuwe medicijnen.