Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC) krijgt veel kritiek van medisch specialisten over zich heen vanwege de zaak van huisarts Tromp in Tuitjenhorn. Ook komt er veel 'hate-mail' binnen.

Belangrijkste verwijt is dat het AMC niet eerst overlegd heeft met de huisarts voordat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) werd ingeschakeld, zegt Maas Jan Heineman, lid van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis, tegen de NOS.

Niet praten

Heineman: "We hebben uitvoerig overleg gehad of we de arts eerst moesten informeren, juist omdat we in principe nooit een melding aan de inspectie doen zonder dat aan te kondigen bij de betrokken arts. Maar gezien de ernst van de feiten zoals onze co-assistent die beschreef en om haar te beschermen hebben we voor deze weg gekozen."

Daarbij speelde mee dat de co-assisent vertelde dat ze van Tromp niet met haar stagebegeleider mocht praten over de zaak.

Huisarts Tromp werd op non-actief gesteld vanwege zijn hulp bij de dood van een terminale kankerpatiënt. Hij diende de man zeer hoge doses morfine en dormicum toe, melden bronnen aan de NOS. De arts pleegde later zelfmoord.

Vertrouwen herwinnen

Heineman stelt dat het AMC zeer zorgvuldig heeft gehandeld. "En dat laten we graag toetsen. Wij stellen ons transparant op. Als blijkt dat we fouten gemaakt hebben, dan zullen we daar lessen uit trekken."

Het AMC gaat nu proberen het vertrouwen in het ziekenhuis en de huisartsenopleiding te herwinnen. "Het zou enorm helpen als de IGZ en het OM openheid geven over wat er precies is gebeurd", zegt Heineman.

"De IGZ zou om te beginnen kunnen zeggen waarom ze Tromp op non-actief hebben gesteld, wat daar de achterliggende redenen voor zijn. Dat zou al heel veel verhelderen".

De IGZ en het OM weigeren nog steeds om de zaak inhoudelijk toe te lichten.

STER reclame