NOS NieuwsAangepast

Merkel: deuk in vertrouwen VS

Het vertrouwen tussen de Verenigde Staten en hun bondgenoten heeft een deuk opgelopen en moet worden hersteld. Dat heeft de Duitse bondskanselier Merkel gezegd voor de EU-top in Brussel.

Merkel werd gevraagd om een reactie op het nieuws dat haar mobiele telefoon enkele jaren geleden mogelijk is afgeluisterd door Amerikaanse inlichtingendiensten. Gisteren vroeg ze president Obama al telefonisch opheldering daarover.

"Spioneren onder vrienden, dat kan niet", zei ze in Brussel. "Het gaat niet alleen om mij, maar om alle burgers."

'Basisrechten respecteren'

In Duitsland neemt de kritiek op de afluisterpraktijken van de Verenigde Staten toe. SPD-partijvoorzitter Sigmar Gabriel waarschuwde dat de Amerikanen de basisrechten en de principes van persoonlijke vrijheid, die in grondwetten en Europese verdragen zijn verankerd, moeten respecteren.

Volgens Gabriel kan er niet verder gesproken worden over een vrijhandelsakkoord tussen de EU en de VS "zolang het land de rechten van Europese burgers schendt".

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Westerwelle heeft de Amerikaanse ambassadeur op het matje geroepen.

Ernstige zaak

Minister De Maizière van Defensie spreekt van een ernstige zaak. "De Amerikanen zijn en blijven onze beste vrienden, maar we kunnen dan niet gewoon doen alsof er niets gebeurd is."

De kwestie komt waarschijnlijk aan de orde op de EU-top van vandaag en morgen. Voorzitter Schulz van het Europees Parlement zei vandaag dat de gesprekken over een vrijhandelszone met de VS moeten worden opgeschort. Premier Rutte noemde het "zeer ernstig" als blijkt dat Merkel inderdaad is afgeluisterd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl