NOS NieuwsAangepast

Belgische snuifduiven betrapt

Geen wonder dat een paar Vlaamse topduiven zo hard vliegen. Melkers strooiden namelijk cocaïne door hun voer. Althans, dat is een mogelijke verklaring voor de coke-sporen in duivenpoep waar verschillende Vlaamse kranten vandaag over schrijven.

Maar hoe zit dat dan?

Iedere duif in de topsport wordt gecontroleerd op doping. De poep, die je kent van het dak of van je auto, wordt opgevangen en gecheckt op verboden middelen. Toch kwam uit de 60 tests die de Koninklijke Belgische Duivenliefhebbersbond KBDB liet doen, niets geks. Dat is volgens dierenarts Patrick Derycke niet bijzonder: "Er werd niet gedacht aan de drug cocaïne en in 't laboratorium staat niet de juiste apparatuur om daarop te testen."

Om zeker te zijn werd de duivenpoep naar een Zuid-Afrikaans lab gestuurd. Verschillende poepjes gemengd, want één dopingtest kost al gauw 300 euro. Van de twintig geteste monsters, werd in zes sporen van doping gevonden. In eentje coke. Behalve coke hadden de straaljagers onder de duiven vooral soorten anabolen in hun ontlasting.

Woordvoerder Carmen van Schaijk van de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie NPO laat weten dat er in Nederland nog geen duiven zijn betrapt op het gebruik van cocaïne. "Het is bekend dat er ook in Nederland middelen worden gebruikt, daar laten we regelmatig onderzoek naar doen. In de praktijk wordt er zelden wat gevonden."

Regelgeving

In de regelgeving van de NPO staat al welke middelen verboden zijn. Begin november is er een overleg over de regelgeving. Dit wordt in Nederland, maar ook in België jaarlijks gedaan. De kans is groot dat cocaïne nu ook aan die lijst wordt toegevoegd.

Want wat gebeurt er met een duif op doping? Volgens Van Schaijk kunnen de duiven dan harder en langer vliegen, waardoor ze een wedstrijd gemakkelijker kunnen winnen.

De duivenhouders in België die hun vogels hebben gedrogeerd, hebben dit keer geluk, want doordat de monsters een mengsel zijn van verschillende duivenpoep, kan niet achterhaald worden welke duif welk stofje heeft gebruikt.

Door: Janneke

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl