Twee verdachten van de Rotterdamse kunstroof komen in aanmerking voor strafvermindering. De Roemeense rechter heeft dat besloten na de bekentenis die ze dinsdag aflegden.

De twee pleitten schuldig aan de aanklacht dat ze een criminele organisatie vormden die de werken roofde en verborg. Ze komen nu in een snelrechtprocedure en kunnen volgende maand worden veroordeeld tot maximaal twintig jaar cel.

Omdat ze hebben meegewerkt tijdens het proces wordt daarvan dertig procent afgetrokken. Eén van de twee is de hoofdverdachte Radu Dogaru.

Tegenstrijdige verklaring

Twee andere verdachten maakten aanspraak op dezelfde procedure, maar zij konden de rechter niet overtuigen. Ze vonden niet dat ze iets strafbaars hadden gedaan. Eén van hen legde bovendien een verklaring af die totaal niet overeenkwam met het dossier.

De huidige rechtszaak gaat alleen over de roof zelf. Wat er met de schilderijen gebeurde is onderwerp van een apart onderzoek dat mogelijk later tot een zaak zal leiden. Er zijn sterke aanwijzingen dat de schilderijen zijn verbrand.

STER reclame