Een meisje dat deze week in Ierland werd weggehaald bij Roma-ouders, blijkt wel degelijk hun kind te zijn. De vrees dat het meisje, met blond haar en blauwe ogen, was ontvoerd door het echtpaar bleek ongegrond na een DNA-test.

Verontruste buren hadden het gezin onder de aandacht van Jeugdzorg gebracht na een soortgelijke zaak in Griekenland. Daar bleek een 4-jarig meisje helemaal geen familie te zijn van de mensen die zeiden dat ze haar ouders waren. Net als in Griekenland waren de Ierse ouders ook donkerder dan het meisje.

Het meisje werd meteen bij het Ierse echtpaar weggehaald en opgevangen door Jeugdzorg. Het gezin noemt die reactie overhaast.

'Discriminerend'

"Ze is erg getraumatiseerd", zegt een oudere zus over het meisje. "Ze hebben haar weggehaald alleen omdat ze blond haar en blauwe ogen had. Als je in Roemenië kijkt, hebben de meeste mensen blauwe ogen."

Een belangenorganisatie van Ierse zigeuners noemt het voorval discriminerend en is bang voor een heksenjacht. "Laten we hopen dat er niet aan één stuk door kinderen zonder donkere huid en bruine ogen meegenomen worden voor DNA-testen."

STER reclame