De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Westerwelle heeft de Amerikaanse ambassadeur in Berlijn op het matje geroepen.

Westerwelle wil uitleg over berichten dat de Amerikaanse geheime dienst in het verleden de privételefoon van bondskanselier Merkel heeft afgeluisterd.

De Duitse regering is onaangenaam verrast door de berichten over het afluisteren in het blad Der Spiegel.

"Ernstige zaak"

"Als dat waar is, is dat een ernstige zaak", zei de Duitse minister De Maizière van Defensie. "De Amerikanen zijn en blijven onze beste vrienden, maar we kunnen dan niet gewoon doen alsof er niets gebeurd is", zei hij op de Duitse televisie.

Het blad Der Spiegel meldde deze week dat Merkels privételefoon enkele jaren geleden is afgeluisterd door de Amerikaanse geheime dienst. Die informatie is vermoedelijk afkomstig van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden.

Merkel heeft na de publicatie onmiddellijk contact gezocht met president Obama en haar ongenoegen geuit.

"Niet afgeluisterd"

Het Witte Huis liet in een reactie weten dat Merkels telefoon niet wordt afgeluisterd, en dat dat in de toekomst ook niet gaat gebeuren. Over het verleden werd niets gezegd.

De afluisterkwestie staat hoog op de agenda van de Europese top die vandaag in Brussel begint. Veel landen willen opheldering van de Amerikanen. Ook zijn er landen die het Swift-akkoord willen opzeggen, dat voorziet in het uitwisselen van bankgegevens met de VS. Gisteren sprak het Europees Parlement zich daar al voor uit.

STER reclame