27 Nederlandse vrouwen zijn mogelijk overleden door de bijwerkingen van de Diane-35-pil. Dat zegt Lareb vanavond in Zembla. Lareb is het instituut waar alle bijwerkingen van medicijnen gemeld moeten worden.

De Diane-35 is een pil die werd voorgeschreven bij zware acne en die zwangerschap voorkomt. Tot nu toe werden achttien sterfgevallen in verband gebracht met de pil. Bij het Lareb meldden ook honderden vrouwen zich met ernstige bijwerkingen door Diane-35.

Meer melden

Hoewel de pil al 25 jaar op de markt is, kwamen alle sterfgevallen pas aan het licht na media-aandacht. Vrijwel alle meldingen werden gedaan door nabestaanden van slachtoffers. Dat is opvallend, omdat alle artsen en apothekers wettelijk verplicht zijn ernstige bijwerkingen te melden. Dat gebeurde dus nauwelijks.

Volgens Lareb kan de gedeelde informatie over bijwerkingen artsen helpen in hun afweging een medicijn voor te schrijven. Rob Dijkstra, voorzitter van het Nederlands Huisartsen Genootschap, zegt in Zembla dat artsen meer moeten melden.

De uitzending van Zembla is vanavond om 21.10 uur op Nederland 2.

STER reclame