Lichtere aanklacht Greenpeace

time icon Aangepast

Rusland heeft de aanklacht tegen 30 activisten van Greenpeace afgezwakt. Ze worden niet langer beschuldigd van piraterij, maar van 'hooliganisme', vandalisme.

De maximale celstraf voor hooliganisme is 7 jaar, dat is flink lager dan voor piraterij. Daarvoor is het maximum 15 jaar. De aanklacht voor hooliganisme stamt nog uit de tijd van de Sovjet-Unie en wordt in Rusland vaak gebruikt voor verstoring van de openbare orde.

Het is nog niet duidelijk waarom Rusland de aanklacht heeft aangepast. President Poetin zei vlak na de arrestatie dat de actievoerders weliswaar internationale wetten hadden geschonden, maar "geen piraten" zijn.

'Niet meegewerkt'

In een persbericht van de onderzoekscommissie krijgen de activisten de schuld van de lange duur van het onderzoek. Omdat zij niet voldoende meewerken aan het onderzoek, is het moeilijk achter de waarheid te komen.

De commissie sluit niet uit dat er meer klachten komen, bijvoorbeeld wegens het gebruik van geweld tegen vertegenwoordigers van de Russische staat.

Boodschap duidelijk

Het afzwakken van de aanklacht komt volgens correspondent David Jan Godfroid niet onverwacht. "Als die dertig mensen tot 15 jaar gevangenisstraf veroordeeld zouden worden, dan zou Rusland dat vijftien jaar lang moeten uitleggen en had het voortdurend kritiek gekregen. Bovendien is de boodschap al wel duidelijk: welke actiegroep dan ook die iets wil gaan doen in Rusland zal zich bedenken als ze ziet wat er met deze Greenpeace-mensen is gebeurd."

De dertig activisten, onder wie twee Nederlanders, werden half september opgepakt toen ze in het Noordpoolgebied actievoerden tegen Russische oliewinning. De Russische kustwacht enterde het Greenpeace-schip Arctic Sunrise, waarop de actievoerders zaten.

Arbitragezaak

Vanochtend werd bekend dat Rusland weigert mee te doen aan de arbitragezaak die Nederland heeft aangespannen bij het Zeerechttribunaal in Hamburg.

Nederland eist bij dat tribunaal dat Rusland de dertig activisten vrijlaat. Rusland zegt dat het schip Arctic Sunrise, dat onder Nederlandse vlag vaart, inbreuk heeft gemaakt op de Russische soevereiniteit.

STER Reclame