NOS NieuwsAangepast

Merkies (PvdA) betaalt EP terug

Judith Merkies, kandidaat-lijsttrekker voor de PvdA in het Europees Parlement, heeft deze zomer bijna 85.000 euro terugbetaald aan het Europees Parlement.

Merkies heeft jarenlang gebruikgemaakt van de volledige dagvergoeding terwijl zij volgens de interne gedragscode van de Partij van de Arbeid eigenlijk maar aansprak mocht maken op eenderde van die vergoeding. Dit valt op te maken uit het verslag van de Commissie Naleving Gedragscode PvdA-Eurodelegatie.

Gedragscode

De eigen gedragscode van de leden van de PvdA-delegatie in het Europees Parlement bepaalt dat een lid dat zijn vaste woonplaats heeft in Brussel of Straatsburg de dagvergoeding beperkt tot eenderde van de standaard vergoeding.

Bij haar aantreden heeft Merkies die gedragscode ondertekend. De gedragscode is in 2003 opgesteld. Merkies woont in Brussel en zit sinds 2009 voor de PvdA in het Europees Parlement.

Leden van het Europees Parlement ontvangen maandelijks een salaris van ongeveer 8000 euro bruto. Na aftrek van de belastingen blijft daar zo'n 6000 euro van over. Daarnaast krijgen de leden verschillende onkostenvergoedingen. Een van die vergoedingen is een verblijfsvergoeding van 304 euro voor elke dag van aanwezigheid bij officiële vergaderingen. Een parlementslid ontvangt deze vergoeding na tekenen van een presentielijst.

Geen druk

Merkies zegt dat er geen druk op haar is uitgeoefend om de teveel ontvangen vergoeding terug te betalen: "Ik heb de gedragscode ondertekend en daarmee wist ik dat ik op een moment een deel van de verblijfsvergoeding moest terugbetalen en dat heb ik gedaan."

Merkies heeft in juli alle te veel ontvangen vergoedingen over 2009 tot en met 2012 terugbetaald. Waarom ze niet eerder, bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks, het te veel uitgekeerde bedrag terugstortte is onduidelijk.

Judith Merkies maakte vorige maand bekend beschikbaar te zijn voor het lijsttrekkerschap voor de PvdA bij de verkiezingen voor het Europees Parlement volgend jaar mei. Zover bekend zijn er vijf kandidaat-lijsttrekkers. Het partijbestuur van de Partij van de Arbeid maakt dit weekend bekend welke kandidaten met elkaar de strijd aangaan voor het lijsttrekkerschap.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl