Twee Nederlandse jihadisten in Syrië hebben zich in een videoboodschap gericht tot hun families in Nederland. Ze verontschuldigen zich ervoor dat ze nooit afscheid hebben genomen. "De AIVD zit ons op de hielen", zegt Abu Bashir.

Bashir lijkt op een persoon met vrijwel dezelfde naam die eerder als prediker uit de moskee Al Qibla in Zoetermeer werd gezet. De AIVD wil niet bevestigen of het om dezelfde persoon gaat.

Moeder

De tweede jihadist, een Bosniër die zich in de video 'broeder Eldin' laat noemen, spreekt tegen zijn moeder en twee zussen: "Kinderen hier hebben ook hulp nodig, net zoals wij toen we gevlucht waren; ikzelf als zesjarig kind uit Bosnië".

De twee vertellen dat ze niet in Syrië zijn om te vechten maar om hulp te verlenen. Op een video is te zien dat ze huisvuil van de straat halen. Hun boodschap is: echte moslims zijn verplicht om in Syrië te komen helpen: "Je moet voor je broeders en zusters hetzelfde wensen als wat je voor jezelf wenst", zegt Abu Bashir.

Al-Qaida-groepering

De jihadisten zijn aangesloten bij de rebellenbeweging Ghuraba Bilad al-Sham (Vreemdelingen in het klassieke Syrië), een aan al-Qaida gelieerde groep. Hun videobrieven zijn gisteren onder die naam op YouTube gepubliceerd.

Het Openbaar Ministerie zegt Abu Bashir te kennen. Het OM bekijkt of het duo in de video's actief werft voor de gewapende strijd in Syrië, want dat is in Nederland strafbaar.

STER reclame