Ja, het is strafbaar om mee te doen aan een jihad. Dat blijkt uit de veroordeling van twee Nederlandse Syriëgangers. Ze zijn veroordeeld voor het voorbereiden van deelname aan de jihad. Omar H. (22) krijgt 1 jaar cel, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Mohammed G. is veroordeeld tot een jaar opname in een psychiatrisch ziekenhuis. Volgens de rechter is hij ontoerekeningsvatbaar.

Voorbereidingen voor een jihad, zoals het kopen van een vliegticket en inzamelen van geld voor de reis naar Syrië, ziet de rechtbank als voorbereiding van medeplegen van moord, het is een terroristisch misdrijf.

Omar H. had in z'n huis in Amsterdam onder meer 10 meter ontstekingslont, 1 kilo aluminiumpoeder en dvd's met jihadistisch materiaal liggen. Ook riep hij op tot een gewapende strijd

Gevolgen

Het is voor het eerst dat een rechter uitspraak doet in een dergelijke zaak. Dat is belangrijk voor het Openbaar Ministerie, omdat er nog geen jurisprudentie bestond, eerdere uitspraken. Nu de mannen schuldig zijn bevonden, heeft dat gevolgen voor de vervolging van andere Syriëgangers.

Het OM wil deze uitspraak ook gebruiken in zaken tegen Nederlanders die nu in Syrië zijn. Dat zijn er meer dan 100. Dertig zijn inmiddels terug, 6 zouden zijn gesneuveld.

STER reclame