NOS NieuwsAangepast

België en NL bewaken luchtruim

Vanaf 2016 gaan Nederland en België samen het Beneluxluchtruim bewaken. Daar hebben de ministers van Defensie Hennis-Plasschaert en De Crem een overeenkomst voor ondertekend.

De drie Beneluxlanden spraken in 2012 af dat zij meer gaan samenwerken op defensiegebied. Dat moet kosten besparen en inzet van de strijdkrachten effectiever maken.

'Gunstig voor inzet JSF'

In haar toekomstvisie op de krijgsmacht 'In het belang van Nederland' maakte minister Hennis al bekend dat Nederland en België gaan samenwerken bij de bewaking van het luchtruim.

Volgens Hennis is de samenwerking gunstig voor de inzet van de nieuwe JSF. Doordat ook Belgische piloten klaarstaan om in te grijpen als er iets in het luchtruim gebeurt, blijven er meer Nederlandse piloten beschikbaar om voor de echt Nederlandse defensietaken.

Onlangs concludeerde de Algemene Rekenkamer dat de JSF-doelstellingen van Defensie niet haalbaar zijn met het huidige budget voor piloten en vlieguren.

België nog geen besluit JSF

België heeft nog geen besluit genomen over aanschaf van de JSF, dat gebeurt naar verwachting na de verkiezingen van volgend jaar. België doet in tegenstelling tot Nederland niet mee aan de ontwikkeling van de JSF.

Overigens heeft Luxemburg geen luchtmacht maar wordt wel door de beide landen bewaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl