NOS NieuwsAangepast

Terreurverdachte Libië "onschuldig"

De Libische terreurverdachte die Amerikaanse commandotroepen begin deze maand in Tripoli arresteerden, zegt onschuldig te zijn. Abu Anas al-Libi werd gisteren voor de tweede keer voorgeleid in New York.

Volgens zijn advocaat was Al-Libi totaal overdonderd toen hij werd opgepakt. "Het was traumatisch omdat hij voor zijn huis werd opgepakt door mannen met geweren en werd geblinddoekt, zonder dat hij wist waarom."

Leider al-Qaida

De VS zegt dat Al-Libi een al-Qaida-leider is, die onder meer in 1998 aanslagen op Amerikaanse ambassades liet uitvoeren. Bij de grote explosies in Kenia en Tanzania kwamen 224 mensen om het leven.

De BBC meldt dat de advocaat van al-Libi, Bernard Kleinman, wordt betaald door de Libische overheid. Kleinman is expert op het gebied van terreurzaken; hij verdedigde eerder gevangenen van Guantánamo Bay en Ramzi Yousef, die een aanslag liet plegen op het WTC in New York.

Soevereiniteit

In Libië ontstond veel onrust over de arrestatie, omdat de Amerikaanse troepen de soevereiniteit van het land zouden hebben geschonden. Kleinman weigert te zeggen wie hem betaalt, maar Al-Libi's zoon zegt dat Libië financiële steun heeft toegezegd.

Volgens Kleinman duurt het enkele maanden voordat hij alle stukken heeft gelezen. Daarom zal het proces waarschijnlijk op zijn vroegst pas volgend jaar beginnen. De volgende zitting is op 12 december.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl