Merab Jordania was altijd al de stroman van Aleksandr Tsjigirinski, de Russische zakenman die sinds vandaag de nieuwe eigenaar is van Vitesse. Dat stelt Derk Sauer, media-ondernemer in Rusland.

"Aleksandr Tsjigirinski was altijd al de grote man achter de overname van Vitesse, dat is nu wel bevestigd", aldus Sauer. Het is volgens hem uit PR-oogpunt geweest dat Tsjigirinski via een omweg de touwtjes in handen heeft gekregen. "Hij was altijd al de zakenpartner van Jordania en de belangrijkste financier toen die Vitesse overnam. Jordania was al een bekende in de voetbalwereld. Misschien dachten ze: als een onbekende Rus ineens een voetbalclub koopt, was het moeilijker geworden."

Tsjigirinski is steenrijk geworden als olie- en vastgoedondernemer. Sauer: "Zijn broer Sjalva heeft het imperium opgebouwd, maar die is later in de problemen gekomen. Aleksandr heeft de zaken toen voortgezet. Op de lijst van rijkste Russen staat hij op de 375ste plaats. Hij heeft dus veel geld, maar hij is geen Roman Abramovitsj, die honderden miljoenen in Chelsea heeft gestoken."

"Geen warme gevoelens"

De enige reden dat de Russische oligarch grootaandeelhouder van Vitesse is geworden, is geld, aldus Sauer: "Ik denk niet dat Tsjigirinski enorm warme gevoelens heeft bij Arnhem of Vitesse. Hij ziet het als investering en hoopt nog steeds geld te verdienen met het verhandelen van spelers. Maar dat moet nog wel waargemaakt worden."

Of het huwelijk tussen de Rus en Vitesse een lang leven is beschoren, waagt de Nederlandse ondernemer te betwijfelen: "De financier achter Anzji, de club waar Guus Hiddink tot voor kort trainer was, is er ook van de ene op de andere dag mee gestopt. Russische oligarchen kunnen nogal snel van mening veranderen. Wat op de ene dag geweldig is, kan de volgende dag helemaal niks zijn."

STER reclame