Twitter ontploft door 'Zwarte Piet'

time icon Aangepast

De uitspraak van VN-onderzoeker Verene Shepherd over Zwarte Piet heeft op Twitter tot felle discussies geleid. Van de tien meest besproken onderwerpen van vanmiddag, gaat zeker de helft over het sinterklaasfeest en de rol van Zwarte Piet.

Shepherd vindt persoonlijk dat het Sinterklaasfeest in Nederland moet worden afgeschaft, omdat volgens haar Zwarte Piet racistisch is. De meesten op Twitter zijn het niet met Shepherd eens.

Een aantal Twitteraars vindt dat de VN zich met belangrijkere zaken moet bezighouden zoals het conflict in Syriƫ. Zo twittert @bartvanmerwijk_ : "Misschien moet Sinterklaas voortaan met chemische wapens gaan strooien. Dan laat de VN je tenminste met rust."

Onderzoek

@lhlkoster: "Waarom gaat VN zich niet eens lekker druk maken om Syriƫ, Lampedusa, mensenrechten in Rusland, bescherming christenen in oa Egypte #zwartepiet"

Slechts een klein deel op Twitter is het met Shepherd eens.

De meningen op Twitter komen overeen met de resultaten van het onderzoek dat het nieuwsprogramma EenVandaag heeft laten uitvoeren onder 19.000 mensen. Daaruit blijkt dat 89 procent vindt dat het uiterlijk van de Zwarte Pieten onveranderd moet blijven.

Nog niet gereageerd

De Hoofdpiet wil niets kwijt over de discussie, maar zijn woordvoerder Erik van Muiswinkel wel. Hij zegt dat Zwarte Piet geen racisme is, maar dat er wel kanttekeningen bij geplaatst kunnen worden.

"We kunnen niet doen of er niets aan de hand is. Er moet iets veranderen, dat is duidelijk. Maar laten we dat na het feest bespreken, als de Sint weer weg is", zegt Van Muiswinkel. Hij vindt daarnaast dat het uiterlijk van Zwarte Piet best een beetje mag veranderen.

De goedheiligman zelf heeft nog niet gereageerd op alle ophef over zijn Pieten. Op 16 november komt hij aan in Groningen voor de landelijke intocht.

STER Reclame