Talkshow Sotsji op primetime

Aangepast

Het is voor het eerst dat het avondprogramma van de NOS tijdens een 'superevenement' om half negen wordt uitgezonden. Vanwege het tijdsverschil met Sotsji, het is daar drie uur later, kunnen olympische sporters bij presentator Henry Schut en co-host Erben Wennemars aan tafel komen.

De NOS begon met een reeks talkshows elf jaar geleden tijdens de Tour de France van 2003. In 2004 volgden avondprogramma's bij het EK voetbal in Portugal en de Olympische Zomerspelen in Athene. In 2006, in Turijn, was er voor het eerst een avondprogramma bij de Winterspelen.

Bij de Olympische Spelen in Vancouver in 2010 was een avondprogramma niet aan de orde, omdat een groot deel van de wedstrijden in Nederlandse nacht plaatsvond.

Schaatsen

Dione de Graaff is straks de vaste presentator bij het schaatsen. In de Adler Arena, zoals de schaatsbaan van Sotsji heet, krijgt De Graaff voor de analyse versterking van voormalig wereldkampioen allround Paulien van Deutekom en meervoudig Europees- en wereldkampioen Rintje Ritsma.

Traditiegetrouw speelt schaatsen een prominente rol in de programmering van de NOS. Uiteraard besteedt de NOS straks ook aandacht aan alle andere sporten, zoals snowboarden, shorttrack, bobsleeƫn, kunstrijden en ijshockey.

"Interessant sportjaar"

Maarten Nooter, hoofdredacteur NOS Sport: "We staan aan de vooravond van alweer een interessant sportjaar. Nog maar vier maanden tot de opening van de Spelen. Nog acht tot het begin van het WK Voetbal in Braziliƫ. En nog negen tot het startschot van de 101ste Tour de France."

"Maar wat Sotsji betreft zijn we nu dus zover dat we kunnen zeggen dat het raamwerk staat en dat we heel blij zijn met mensen als Paulien, Erben en Rintje." En met een knipoog: "Voor de rest hoeven we nu alleen nog maar een paar dingen uit te werken en op te tuigen?"

Nederland 1 is gedurende de Olympische Spelen, van vrijdag 7 tot en met zondag 23 februari 2014, de Olympische zender en de NOS is de 'Official Olympic Broadcaster' voor Nederland.