Torrentsite isoHunt down. Grote klap illegaal downloaden?

Aangepast

Het ziet er slecht uit voor fanatieke torrent-gebruikers: vanaf vandaag is isoHunt down - voorgoed. De Canadese eigenaar Gary Fung verloor een langlopende rechtszaak van de Motion Picture Association of America (MPAA). Volgens de schikking moet hij niet alleen de site sluiten, maar ook nog 110 miljoen dollar schadevergoeding betalen.

Logo Isohunt - Cnet

De rechtszaak tussen isoHunt en de MPAA duurde maar liefst zeven jaar. Hoewel de twee partijen samen hebben besloten dat Fung 110 miljoen dollar moet betalen, verwacht de rechter niet dat de MPAA het hele bedrag zal ontvangen. Waarschijnlijker is dat Fung tussen de 2 en 4 miljoen dollar betaalt. Hij heeft gewoon niet meer.

'Grote overwinning'

MPAA-voorzitter Chris Dodd is hoe dan ook blij met de uitspraak. Hij noemt de schikking een grote overwinning op aanbieders van illegaal materiaal. IsoHunt-oprichter Gary Fung is het daar niet mee eens. "95 procent van onze torrents kun je gewoon via Google en andere torrentsites vinden", zegt hij op isoHunt.com.

Toch legt hij zich neer bij de beslissing van de rechtbank. Vandaag is er op de website alleen nog een statement van Fung, dat hij afsluit met de bekende Terminator-kreet 'I'll be back', te zien. Vanaf morgen ligt de website er helemaal uit.

Screenshot isoHunt.com, maandag 21 oktober

The Pirate Bay en Megaupload

Eerder werd de bekende torrentsite The Pirate Bay al geblokkeerd. Ook de Nieuw-Zeelandse Kim Dotcom, oprichter van de website Megaupload, moet voor de rechter komen. Hij vecht momenteel in Nieuw-Zeeland uitlevering aan de Verenigde Staten aan.

Hoewel mensen zijn geschrokken van de zoveelste sluiting, lijken ze niet van plan om te stoppen met downloaden. Op Twitter zijn mensen naarstig op zoek naar nieuwe sites om aan hun downloadbehoeften te voldoen.

Isohunt is vroegtijdig offline gegaan vanwege een archief actie (vandaag ipv woensdag). Zonde, was een fijne website http://t.co/GyAQH9a8lW Jeffrey Kloezeman (@jkloezeman) October 21, 2013

Does anyone know any good torrent sites? Isohunt and Pirate Bay are now either shut down or blocked. Jak Harris (@SharkyCufc) October 21, 2013

@seanmckibbin drat! Isohunt was my favourite torrent source! I don't think I have any alternative torrent sites :( Stephen Patterson (@mr_sjpatterson) October 21, 2013

Of het illegaal downloaden door de sluiting echt vermindert, is dus nog maar de vraag. Na het offline halen van The Pirate Bay veranderde er weinig aan de hoeveelheid illegale downloads. Sterker nog, het aantal illegale downloads nam volgens sommige cijfers zelfs toe.

Door Roy