NOS NieuwsAangepast

NSA: 1,8 miljoen telefoontjes in NL

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft vorig jaar in een maand ongeveer 1,8 miljoen Nederlandse telefoongesprekken onderschept. Dat meldt technologiesite Tweakers.net, die een grafiek van het Duitse weekblad Spiegel heeft geïnterpreteerd.

De NSA verzamelde de gegevens in het kader van het afluisterprogramma Boundless Informant. De telefoonnummers van de 1,8 miljoen gesprekken werden opgeslagen en vergeleken met een database van verdachte nummers.

Als het nummer in de database voorkwam, werd het gesprek volgens onderzoeksjournalist Glenn Greenwald opgenomen. Hij schreef over de afluisterpraktijken voor de Franse krant Le Monde.

Internetverkeer

In totaal werden in Boundless Informant de gegevens van 125 miljard gesprekken opgeslagen. In sommige gevallen werd er ook internetverkeer bekeken. In Nederland was dat niet het geval, blijkt uit de grafiek van Der Spiegel.

In de grafiek, die afgelopen zomer al werd gepubliceerd, staan de cijfers van december 2012 van Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië en Nederland. Klokkenluider Edward Snowden heeft de geheime data naar buiten gebracht.

Franse reactie

In Frankrijk wil men opheldering over de afluisterpraktijken door de NSA. Le Monde schreef vanochtend dat daar in een maand tijd 70 miljoen telefoongesprekken onderschept zijn.

De Franse regering noemt de praktijken onacceptabel en heeft zijn Amerikaanse ambassadeur ontboden. Hij moet vandaag op het ministerie uitleg komen geven over de kwestie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl